Ismét kiemelkedő programokkal várja a látogatókat 2022. június 17. és július 17. között a Kissinger Sommer klasszikuszenei fesztivál a dél-németországi Bad Kissingen városában, ahol július 2-án a Liszt Ferenc Kamarazenekar is fellép. A koncertet online formában bárki követheti ERRE a linkre kattintva.

Az idei évben a rendezvénysorozatnak az „Európai zene szíve” (Herz der europäischen Musik) címet adták. A szervezők szerint a magyar zenei hagyományok, zeneszerzők és alkotások, illetve a magyar muzsikusok jelentős hatással bírtak és bírnak az egész európai régióra, Csehországgal és Ausztriával együtt a közép-európai zene szerves részét képezzük. A történelemben a magyar zenei élet és hagyományok mindig irányadóak voltak és befolyásolták, inspirálták az egész földrész kulturális életét.

Zenekarunk július 2-i koncertjén a népzenétől és a cigányzenétől kapott sokrétű motiváció kerül reflektorfénybe a zeneirodalom klasszikusain keresztül. Kezdésként együttesünk az egyik legnépszerűbb repertoár darabjával, Bartók Román népi táncaival teszi le névjegyét a fesztivál nemzetközi közönsége elé.  

Ezután nagyzenekarrá bővülünk és a két világklasszis magyar művész, Várdai István és Baráti Kristóf tolmácsolásában szólaltatjuk meg Brahms Kettősversenyét.

A koncert második fele igazi fesztiválhangulatot ígér: Brahms op. 18 szextettjének magyaros ihletésű második tétele után csatlakozik a fellépőkhöz ifj. Sárközy Lajos és zenekara. Előadásukban improvizatív elemekkel bővítve szólaltatják meg Weiner Leó divertimentoját, amelyet igazi cigányzene követ és Várdai Istvánnal előadják Popper Dávid híres Magyar rapszódiáját is. A koncert igazi örömzenéléssel zárul: Brahms három magyar tánca (1, 5, 6) minden közreműködő részvételével szólal meg.

A rendezvénysorozat közel száz eseményén a legkiválóbb német zenekarok mellett világhírű karmesterek és nemzetközi szólisták lépnek fel, a közreműködők között a Liszt Ferenc Kamarazenekaron kívül a fesztivál színvonalát olyan magyar művészek emelik, mint Fischer Ádám, Schiff András, vagy Roby Lakatos és együttese. A nemzetközi művészek között olyan fellépők lesznek, mint Janine Jansen és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, Patricia Kopatchinskaja, Magdalena Kožena, Isabella Faust, Julia Fischer, Daniil Trifonov, a Wiener Symphoniker és még sokan mások.

Zenekarunk koncertjét online formában bárki követheti és visszanézheti EZEN a linken keresztül. 

A koncert időpontja: 2022. július 02., szombat 19:30

Művészeti vezető és közreműködik: Várdai István (cselló)

Közreműködik: Baráti Kristóf (hegedű), Sárközy Trió (tagjai: Sárközy Lajos (hegedű), Csík Sándor (nagybőgő), Csík Gyula (cimbalom))

Koncertmester: Tfirst Péter

Műsor:

Bartók: Román népi táncok
Brahms: a-moll versenymű hegedűre és csellóra, op. 102

Szünet

Brahms: B-dúr szextett, op. 18 - 2. tétel
Weiner: 1. divertimento, op. 20
Kodály: Kállai kettős
Popper: Magyar rapszódia
Brahms: 1., 5. és 6. magyar tánc