60 év olyan történelmi távlat, melyben a híres szereplőkkel megélt élmények már legendává nemesedtek. Sorozatunkban a Liszt Ferenc Kamarazenekar eddig szájhagyomány útján terjedő gyűjteményéből választunk ki egyet-egyet.

Talán furcsa, hogy zenekarunk emlékkönyvének lapjain egy híres színházi produkció is szerepel, de ha alaposan kutatgatunk a múltban, láthatjuk, hogy a hat évtized során szívesen dolgoztunk együtt más előadóművészeti ágak szereplőivel, akár a tánc-, akár a színművészet területéről.

Visszapörgetve az emlékezet lapjait, most a Szolnoki Szigligeti Színházzal közös Amadeus-előadás fotóival lepjük meg Önöket, amelynek bemutatója 2001. március 10-én volt.

Peter Schaffer népszerű drámájának alapsztorija, Salieri és Mozart, a két kortárs bécsi zeneszerző, a középszerű és zseniális alkotó morális és a történet szerint valós küzdelme, ismerős mindannyiunk számára. Amikor felmerült a szolnoki színrevitel ötlete, akkor egy olyan különleges, divatos szóval élve „hozzáadott érték” társult az előadáshoz, amely két évadra országos színházlátogatási központtá tette a várost.

A színdarab élőkoncerttel vagy a szcenírozott klasszikus zenei produkció sztárszínészekkel mindenkit érdekelt. Salieri szerepét a zenekarunkhoz szoros baráti szálakkal kapcsolódó, Darvas Iván vállalta és remekelt benne, Mozartot a fiatal Alföldi Róbert bájosan infantilisan, de a zseni lelkének mélységeit feltárva keltette életre. Róla egyébként muzsikusaink megjegyezték, karmesteri képzést kért és zongoraórákon vett részt, hogy a zenekari játékhoz hitelesen tudjon csatlakozni, és végül egész jól ment neki.

Szikora János rendező, Kovács János zenei szakértő és Rolla János együtt dolgozták ki az élő zenei közreműködés lehetőségeit, és a darabíró engedélyével változtattak az eredetileg megjelölt zenei részleteken. Zenészeink 50 előadás alkalmával a két szintre osztott színpad alsó részén korabeli jelmezekben, rizsporos parókában játszva adták hozzá a fantasztikus színészi teljesítményhez az élő zene, ahol kell, elbűvölő, másutt megrendítő hatását. A nagy siker eredményeként megvalósult egy budapesti vendégelőadás is, erre a Tháliában került sor, valamint az első Pécsi Országos Színházi Találkozó programján is szerepelt az Amadeus, 2001 nyarán.

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Rolla János (koncertmester), Tfirst Zoltán (hegedű)
Darvas Iván
Alföldi Róbert