Különleges vendéggel és átiratokkal búcsúztatjuk a 2020/21-es zeneakadémiai évadot május 14-i, online szezonzáró koncertünkön. Az évad során repertoárunkat újabb és újabb művekkel bővítettük, és ez alkalommal is kivételes műsorral készülünk. Együttesünk Várdai Istvánnal játssza Bach gambaszonátáját, majd a világhírű német opera-, oratórium- és dalénekesnő, Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalait hallhatja közönségünk egészen új köntösben. A koncerten elhangzik még Sosztakovics Oktettje és Esz-dúr csellóversenye is, amelyet kibővített formációban fogunk színpadra vinni.

Különleges műsorral készülünk lezárni a 2020/21-es zeneakadémiai évadot, négykoncertes bérletünk utolsó előadásán, május 14-én. Koncertünkön közreműködik a díjnyertes opera-, oratórium- és dalénekesnő, Juliane Banse, aki Európában, az Egyesült Államokban és Japánban is rendszeresen fellép operaelőadások főszereplőjeként és hangversenyek szólistájaként egyaránt. Ő mutatta be Bach 2005-ben felfedezett áriáját (Alles mit Gott und nichts ohn’ ihn, BWV 1127), Schiff András és a Quatuor Mosaïques társaságában. 2016 óta a düsseldorfi Robert Schumann Főiskola tanára.

A műsorban elhangzó Mendelssohn-dalciklus azért is különleges, mert átiratát a német zeneszerző, Aribert Reimann a művésznőnek és a Cherubini Vonósnégyesnek ajánlotta, akik 1997-ben mutatták be. A dalokat szopránhangra és vonósnégyesre írta át Reimann, és a Heine-versekre komponált nyolc dal elhangzása közben olyan hangszeres közjátékok szólalnak meg, amelyben Mendelssohn motívumai és Reimann saját zenei nyelve találkozik egymással.

Az első műsorszámként felcsendülő gambaszonáta (BWV 1028) testvérdarabja a szezon kezdetekor bemutatott egy sorszámmal későbbi műnek. Az átirat megalkotója ez alkalommal is Tfirst Zoltán, zenekarunk korábbi hegedűművésze. „Az évadnyitó koncertünkön, tavaly októberben még nem sejtettük, hogy mennyi kihívással kell megküzdenünk a 2020/21-es évadban. Azonban ahol kihívás van, ott a fejlődés lehetősége is adott. Sikerült átvinni koncertjeinket az online térbe, világhírű szólistákkal dolgoztunk együtt, és átiratokkal is bővítettük repertoárunkat. Hálásak vagyunk a közönségünknek, hogy támogattak minket ebben a mindannyiunk számára különösen nehéz időszakban, és intenzív figyelemmel kísérték munkásságunkat. Reméljük, hogy a következő évad koncertjeit már egymás társaságában egy koncertteremben élhetjük át közösen” – mondta el Várdai István, művészeti igazgatónk.

A koncert második felében két különleges és izgalmas Sosztakovics-mű hangzik el, egy fiatalkori, megengedhetjük tán a jelzőt, vagány, látnokian modern darab, és a több mint 30 évvel későbbi, már az érett alkotói korszakból származó, nagyívű csellóverseny.

A május 14-i koncert ingyenesen, online lesz követhető 19:30-tól a Zenekar Youtube-csatornáján keresztül. .

Részletek:

2021. május 14., péntek 19:30

Zeneakadémiai bérlet 2020-21, 4/4

Művészeti vezető és közreműködik: Várdai István (cselló)

Koncertmester: Tfirst Péter

Közreműködik: Juliane Banse (ének)

Műsor:

Bach: D-dúr szonáta viola da gambára, BWV 1028 - Tfirst Zoltán átirata vonószenekarra
Mendelssohn-Reimann: … oder soll es Tod bedeuten? – dalciklus

---

Sosztakovics: Oktett, op. 11
Sosztakovics: Esz-dúr csellóverseny, op. 107