A Bach-család több darabja is felcsendül az évadnyitó hangversenyen.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 2019/20-as évadának utolsó, a tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet miatt elmaradt bérletes koncertjét pótolja évadnyitó hangversenyén október 25-én a Zeneakadémia Nagytermében.

A koncerten az idén januárban szerződtetett, új művészeti igazgató, Várdai István szólistaként és a csellószólam vezetőjeként is színpadra lép.

„Mindig nagy öröm számomra a közös játék, és izgalommal várom, hogy októberben színpadra állhassunk a zenekarral. Hálás vagyok a közönségnek, hogy továbbra is támogatnak minket, és mi cserébe a legmagasabb minőségű klasszikus zenei élményt nyújtjuk számukra” – mondta el a világhírű csellóművész.

Várdai István magas színvonalon támogatja a zenekar munkáját, jelenléte nagyfokú szakmai biztonságot jelent.

„Személye nem kizárólag szólistaként hat a zenekar munkájára, összetett zeneisége, holisztikus látásmódja, világviszonylatban jegyzett munkássága is inspirálja a kamarazenekarunk művészeit” – mondta el Tfirst Péter, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere.

Az évadnyitó koncert repertoárja izgalmas darabokat rejt.

Az est folyamán felcsendül majd J. S. Bach g-moll gambaszonátája Tfirst Zoltán vonószenekari átiratában, C. P. E. Bach B-dúr szimfóniája és A-dúr csellóversenye, valamint Mendelssohn Esz-dúr oktettje vonószenekari előadásban.

Tfirst Zoltán fél évszázadon keresztül zenekari tagként állt a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett, az elmúlt időszakban pedig eredetileg kisebb, előadói formációkra írt művek átdolgozásával segíti a kamarazenekar tevékenységét.

Beethoven-átiratának februári sikere után, most a klasszikus zeneirodalom másik óriásától, Bachtól választott egy szonátát, amit úgy fogalmazott át, hogy az eredetileg „kétszereplős” mű a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában szólalhasson meg.