Egyéves keresést követően öt mesterhegedűre találtunk rá.

Liszt Ferenc Kamarazenekar új hegedűk

Új művészeti stratégiánkban célul tűztük ki mind megjelenésünk, mind művészeti munkánk megújítását. Utóbbinak meghatározó része az egyedülálló kamarazenekari hangzás megerősítése, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő hangszerválasztás. Egyéves keresést követően az év első hónapjában öt, kiváló mesterhegedűre találtunk rá, amelyek friss hangzást kölcsönöznek zenekarunk egészének.

„Mindig törekszünk arra, hogy koncertjeinken a legmagasabb minőségű komolyzenei élményt nyújtsuk közönségünknek. Ezt a célt szolgálja a hangszereink megújítása is. Kiválasztani a megfelelő hegedűket igazi kihívás volt. Minden hangszernek külön egyénisége van. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy megtaláljuk hozzá azt a játékost, aki a hangszert a maga különleges hangzásával szolgálni képes, és megtalálja a zenész a hangszerben a saját hangját” – így mesélt Várdai István, művészeti igazgatónk a hangszerválasztás folyamatáról.

A hangszerek, beleértve a hegedűket több kategóriába sorolhatók készítési eljárásuk szerint: míg a gyári és manufaktúra-hangszereket részben vagy egészben gépi eljárással gyártják, a mesterhangszerek esetén egyetlen hangszerész készíti el őket, garantálva az adott hangszer egyedi és kiváló hangzását. Zenekarunk új hegedűi is egy-egy híres hangszerkészítő nevéhez fűzhetőek: a 18. században aktív, itáliai származású Landolfi, a párizsi műhelyű Leclerc, a 19. századi olasz mester, Santagiuliana, a német Mönnig, illetve a múlt század elején tevékenykedő Spiegel János kézművesmunkáiról van szó.

A kiválasztást követően a hangszereket zenészeink kezéhez állítják be, majd ezt később újabb finomítások követik, mivel a hegedűk többségét az elmúlt 10-15 évben nem használták, így rövid ideig még változik a hangzásuk.

Soron következő koncertjeinken a zeneműveket már az új mesterhegedűkkel játsszuk el, bízva abban, hogy ez a friss hangzás még több örömet és élményt fog okozni a nézőinknek is.

Az idei évben márciusban a világhírű Ilya Gringolts hegedűművésszel, áprilisban a nemzetközileg is elismert magyar zongoristával, Fejérvári Zoltánnal, illetve májusban a német sztárral, Juliane Banse szopránénekessel lépünk színpadra.