Daniel Ottensamer klarinétművész betegsége miatt ma esti zeneakadémiai koncerten zenekarunk partnere Matic Kuder lesz. Új szólistánk, a Berlini Filharmonikusok kitűnő szóló-klarinétművésze, már megérkezett Budapestre, így esti hangversenyünkre műsorváltozás nélkül kerülhet sor.

Köszönjük a segítő együttműködést művészpartnereinknek, Daniel Ottensamernek pedig gyors jobbulást kívánunk, és reméljük, az elmaradt találkozást valamikor pótolni tudjuk.

Matic Kuder már gyerekkorában is vonzódott a klarinéthoz, főleg azért, mert a családjában két nagyszerű klarinétművész példaképe is volt: az unokatestvére és a nagybátyja. A szlovén származású zenész az utóbbitól kapta első klarinétleckéit is. Később Ljubljanában a Zene- és Balettkonzervatóriumban Dusan Sodjánál és a Zeneakadémián, valamint a Grazi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen Gerald Pachingerrel és a Nürnbergi Zeneművészeti Egyetemen Thomas Holzmannal tanult. Emellett számos mesterkurzuson is bővítette tudását, többek között Mate Bekavac, Wenzel Fuchs, Francois Benda, Paolo Beltramini és Hari Mäkki mellett. Első zenekari tapasztalatait a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar tagjaként szerezte.

Több nemzetközi verseny győzteseként 2017-ben kezdte pályafutását a Nürnbergi Szimfonikus Zenekar szólóklarinétosaként, majd négy évvel később a Berlini Filharmonikusokhoz került. Egyik meghatározó zenei élménye a Berlini Filharmonikusok és Sir Simon Rattle közös próbáján felcsendülő Stravinsky A tavasz rítusa című művének Esz-klarinét szólama volt 2012-ben, és azóta is lenyűgözi a zenekari hangzás. "Hihetetlen, hogy most ennek a kiváló zenészekből álló zenekarnak a tagja lehetek” - mondja a klarinétos.