Zenekarunk már korábban is több emlékezetes koncertet adott Spanyolországban, sőt egy alkalommal abban a kivételes megtiszteltetésben volt részünk, hogy a Spanyol Királyi Stradivari Gyűjtemény hangszerein játszva adhattunk kamarakoncertet. Magyarország 2011-ben töltötte be az EU Tanácsának soros elnöki tisztét, az ebből az alkalomból rendezett ünnepi koncerten Madridban a spanyol királyi család tagjainak gratulációját is fogadhattuk.

Idén újból Spanyolországban turnézunk, április 19-én Barcelonában, a Katalán Zene Palotában, április 20-án pedig a madridi Nemzeti Zenei Auditoriumban ad koncertet zenekarunk.

Zenekarunk művészeti igazgatóját, Várdai István csellóművészt ezúttal szólistaként hallhatja a spanyol közönség a koncerteken, Haydn sokáig elveszettnek hitt C-dúr csellóversenyét adja majd elő. A virtuóz concerto mellett a vonószenekari repertoár legnépszerűbb művei is műsorra kerülnek. Elhangzik  Edvard Grieg Holberg-szvitje és Csajkovszkij Vonósszerenádja is. A szerenád nemszűnő népszerűségét nyilván annak köszönheti, hogy szerzője a német romantika „bensőségét” és a francia zenekari muzsika kellemét sikeresen egyeztette össze az orosz népzene hangvételével.

Xavier Montsalvatge neve spanyol honfitársai számára biztosan nem cseng majd ismeretlenül. A katalán zene egyik legnagyobb hatást gyakorló képviselőjére a kortárs zenei szcéna is referenciapontként tekint. Three reflections on a winter pastoral című lágy, érzelmes művét a szünet után élvezheti majd a közönség.

Az együttes ezzel a művel tiszteleg a kortárs spanyol zene előtt, bízva abban, hogy magyar zenei kultúrájuk eszközeivel, finom hangolásokkal egyedi megvalósítást produkál a barcelonai és madridi közönség előtt.

Időpont: 

2022. április 19., Barcelona Palau de la Musica

2022. április 20., Madrid Auditorio Nacional

Műsor

E. Grieg: Holberg-szvit, op. 40

J. Haydn: C-dúr csellóverseny No.1

****

X. Montsalvatge: Three reflections on a winter pastoral

P. I. Csajkovszkij: Vonósszerenád op. 48