Művészeti vezető: Várdai István
Koncertmester: Tfirst Péter

Bérlet a Zeneakadémián 2020/21

A zenekar és világklasszis új művészeti vezetője, Várdai István olyan gazdag bérletprogramot állított össze, amely egyszerre hódítja meg a közönség szívét a műsorra tűzött darabokkal és a közreműködő remek művészekkel.
Vadim Gluzman, Ilya Gringolts, Fejérvári Zoltán, Juliane Banse és Várdai István szólójátéka a garancia: különleges előadások várják a közönséget a 2020-21-es évadban. Bérletvásárlás

2020 / 12 / 04 / 19:30
Közreműködik: Vadim Gluzman (hegedű)
Rebel: Le Chaos
Bach: a-moll hegedűverseny, BWV 1041
Mozart: D-dúr szerenád („Serenata notturna”), K. 239

Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 6

Siker
A Liszt Ferenc Kamarazenekar első zeneakadémiai bérleti koncertje sok szempontból eleve a siker jegyeit viseli magán. Barokk, bécsi klasszikus és romantikus művek izgalmas válogatásban, a világ egyik legnagyobb hegedűs klasszisa, Vadim Gluzman szólójátékával, aki – legalábbis csodálatos hangszere révén – még Magyarországhoz is kapcsolódik. Az 1690-es évekre datált Stradivari egykori tulajdonosa ugyanis a veszprémi születési Auer Lipót volt.

2021 / 01 / 11 / 19:30

Közreműködik: Ilya Gringolts (hegedű)
Pavel Fischer: 3. vonósnégyes „Mad Piper”
Leclair: g-moll hegedűverseny, op. 10
Jörg Widmann: 180 Beats Per Minute
—-
Beethoven: Diabelli-variációk, op. 120 – átirat

Izgalom

A Liszt Ferenc Kamarazenekar második zeneakadémiai bérleti koncertjére a leginkább illó jelző: izgalmas. Nem félnek vállalni a kihívást a szokatlan műsorválasztással, és tovább fokozzák a közönség kíváncsiságát napjaink zenei életének egyik „legvagányabb” hegedűművészének meghívásával. Ilya Gringolts előző évadra tervezett budapesti szereplése a járvány miatt elmaradt, így most az együttes vendégeként először találkozhat a főváros közönsége a virtuóz és érzékeny, megalkuvásokat nem ismerő előadóval.
Ez a bérlet nem mellesleg a Stradivariéké, a bérlet három vonós szólistája a hangszer-remekek valamelyikén játszik. Ilya mesterhangszere az ex Prové nevet viseli.

2021 / 04 / 01 / 19:30
Közreműködik: Fejérvári Zoltán (zongora)
Mozart: Öt fúga a Wohltemperiertes Klavier-ből
Mozart: F-dúr zongoraverseny, K. 459

Bach: d-moll zongoraverseny, BWV 1052
Bartók: Divertimento

Hagyomány
A Liszt Ferenc Kamarazenekar zeneakadémiai bérletének harmadik hangversenye az együttes tradícióiról szól: Bach-Mozart, Mozart és Bach, együtt a lágy és filozofikus játékstílusáról ismert tehetséges magyar zongoristával Fejérvári Zoltánnal – olyan minőségi művészi közös megvalósításban, amelyet az idén 58 éves zenekartól megszokhattunk. A koncert végén az évforduló közeli dátumára tekintettel az emblematikus repertoárdarab, Bartók Divertimentója hangzik el.

2021 / 05 / 14 / 19:30
Közreműködik: Juliane Banse (ének), Várdai István (cselló)
Bach: D-dúr szonáta viola da gambára, BWV 1028
Mendelssohn- A. Reimann: … oder soll es Tod bedeuten? – dalciklus
….
Sosztakovics: Oktett, op. 11
Sosztakovics: Esz-dúr csellóverseny, op. 107

Változatosság
Négykoncertes bérlete utolsó előadásán a Liszt Ferenc Kamarazenekar szinte mindent egy kicsit másképp csinál, mint azt várnánk. Az átiratokkal gyakran kísérletező együttes Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, majd a csodás Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalait hallhatjuk egészen új ruhába öltöztetve, és talán már nem is meglepetés: az oktett előadásakor sem nyolcan lesznek a pódiumon.
A koncert és a bérletsorozat úgy záródik, ahogy az évad indult – a zenekar és nagyszerű művészeti vezetője közös előadással köszöni meg a közönség szeretét és hűségét.

Bérletárak: 9.000, 12.000, 18.000, 24.000, 30.000 Ft