Megtartja idei évadra tervezett koncertjeit a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Idén november 11-től életbe lépett a rendezvénytilalom Magyarországon. A rendelet hatással van a Liszt Ferenc Kamarazenekar (LFKZ) működésére is, ám a zenekar nem szeretné minőségi koncertélmények nélkül hagyni hallgatóságát.

Bár a kamarazenekar koncertjein nem vehet részt személyesen a közönség, decembertől mindenki számára ingyenesen elérhetővé válnak a soron következő előadások. Professzionális, technikai stáb segítségével, streaming szolgáltatás formájában a zenekar továbbra is a megszokott magas minőséget nyújtja az érdeklődők számára.

A koncertek a zenekar Facebook oldalán, YouTube csatornáján és weboldalán egyaránt követhetőek lesznek.

A téli koncertdömpinget december 3-án, Szegeden indítja a zenekar. Az előadás élő közvetítése a Filharmónia Magyarország hivatalos Facebook oldalán, YouTube csatornáján és a Vimeo felületén lesz elérhető 19:00 órai kezdettel. A közvetítés linkjét a Liszt Ferenc Kamarazenekar is megosztja közösségimédia-felületein.

A koncertet Járdányi Pál első zenekari darabja, a Szimfonietta nyitja. Az Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző idén lenne 100 éves, és nem mellesleg Lukácsházi Györgynek, a zenekar csellistájának nagyapja. A nyitóelőadáson Beethoven és a zenekar névadójának művei is terítékre kerülnek, megemlékezve a legendák idei 250. és közelgő 210. születési évfordulójáról.

A kamarazenekari formáció sajátossága, hogy szűkített vagy bővített felállásban egyaránt színpadra tudnak lépni a zenészek. A Liszt Ferenc Kamarazenekar ennek megfelelően folyamatosan keresi a lehetőséget az új művészekkel való együttműködésre. Ezt szolgálja az LFKZ tehetséggondozási programja, a Mesterjáték is, amelynek keretén belül fiatal művészek léphetnek színpadra a kamarazenekarral közösen. A szegedi koncert szólistája, Szokolay Ádám a nemzetközi kitekintésű Bartók Világversenyen tavaly első helyezésével nyerte el a lehetőséget, hogy felléphessen a zenekarral. A tehetséges zongorista Liszt Ferenc Malédiction című zongoraversenyét adja elő vonószenekari kísérettel.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar az évad első bérletes koncertjével december 4-én, 19:30-kor a Zeneakadémia színpadjáról jelentkezik. Dvorak Szerenádját és Vivaldi ikonikus darabját, a Négy évszakot a világhírű hegedűművész Baráti Kristóf közreműködésével adják elő a zenészek. Baráti tehetsége korán megmutatkozott, nyolcévesen már szólistaként léphetett színpadra, azóta pedig generációjának egyik legkiemelkedőbb hegedűművészének tartják. A közönség a zenekar közösségimédia-felületein élőben követheti a koncertet.