A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Kamarazenekar között 2021. májusában aláírt együttműködési megállapodás egyedülálló lehetőséget jelent a hallgatók számára. A két intézmény szeptember 15-én számolt be a sajtó képviselőinek a projekt részleteiről, az aktualitásokról és a jövőbeli tervekről.  

A Mesterjáték elnevezésű kezdeményezés célja, hogy generációkon átívelő, hosszú távú tehetségtámogató programot indítson útjára. A résztvevő zeneakadémiai növendékek egyedülálló lehetőséget kapnak, hogy tapasztalatot szerezzenek a zenekari játékban, és olyan impulzusok érjék őket, amelyek egy egész életre meghatározhatják zenei pályájuk alakulását, kiegészítve az egyetemen tanultakat. Mindez segíti elhelyezkedésüket és művészi fejlődésüket.

A programba meghallgatás után lehetett felvételt nyerni, 59 zeneakadémista növendék adta be jelentkezését. A szeptember eleji próbajátékot követően a kiválasztott diákokkal többhónapos közös próbaidőszak vette kezdetét Várdai István művészeti igazgató és Tfirst Péter koncertmester vezetésével, majd egy közös zeneakadémiai koncert és egy külföldi turné következik.

Az egyetem és a kamarazenekar álláspontja, hogy a magyar klasszikus zene fontos exportcikk, a világban töretlen a híre, és számos szólista művésszel büszkélkedhetünk, akik a nemzetközi élvonalba tartoznak. A csaknem 150 éves Zeneakadémia és a közel 60 éve működő Liszt Ferenc Kamarazenekar egyaránt kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást.

A meghallgatásokról, a próbákról és a sajtótájékoztatóról készült képgaléria ITT tekinthető meg.