Hosszú távú, a komolyzenei oktatást támogató együttműködési megállapodás született a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) között. Az együttes közel 60 éves fennállása során mindig kiemelt feladatának tekintette a tehetséggondozást és az utánpótlás-nevelést, így a februárban megújult művészeti stratégiában is fontos szerepet kapott a fiatal talentumok támogatása. A Zeneakadémiával az évek során erős szakmai kapcsolatot épített ki: alapító tagjai a Zeneakadémia egykori növendékei közül kerültek ki, és jelenleg is több olyan muzsikus játszik a zenekarban, aki tanít az intézményben. Az együttműködés  révén a hallgatóknak lehetőségük nyílik fellépni közösen a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, egy színpadon állhatnak szakmai kiválóságokkal, sőt akár külföldi turnékon is tapasztalatot szerezhetnek.

“A Liszt Ferenc Kamarazenekarnál feladatunknak és felelősségünknek tekintjük szakmai tudásunk átadását, a tehetséggondozást, a fiatal tehetségek mentorálását. Örülünk, hogy létrejöhetett a Zeneakadémiával közös együttműködés, amelynek jelentős szerepe lesz a növendékek karrierépítésében, mérföldkő lehet a fiatal muzsikusok életpályáján. Szeretnénk a későbbi évtizedek meghatározó művészeit gyakorlati tudással felvértezni” – mondta el a megállapodás kapcsán Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője. A program az együttes repertoárjára is hatással lesz, hiszen olyan művekkel kell készülniük, amik teret adnak a fiatal művészek bevonására.

“Nagy örömmel várjuk a közös munkát, és reméljük, hogy hallgatóink meglátják a lehetőséget a programban. Egy professzionális zenekari környezetben olyan tapasztalatokra tehetnek szert az akadémisták, amelyeket későbbi pályafutásuk alatt is hasznosíthatnak, és valós referenciát szerezhetnek. Ezért is teremtünk lehetőséget minden növendékünknek, hogy az egyetem szimfonikus együttesében játsszanak neves muzsikusokkal, és e célt szolgálja mostantól a közös munka a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. A növendékek ily módon nemcsak a muzsikus lét csínját-bínját sajátítják el, hanem jártasságot szereznek egy zenekarral való együttműködésben is. A Zeneakadémia mint páratlan helyszín pedig hozzájárul a tökéletes zenei élményhez” – mondta el dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.