Zenekarunk 2023. márciusában ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból a 2022/23-as évadra két, egymást követő bérletet hirdetünk meg. 

Az első sorozatra bérletárusítás elővásárlási kedvezménnyel: 2022. május 25. – június 25.

Az egyes koncertek időpontja és műsora:

2022. október 1. szombat, 19.30
Zeneakadémia-bérlet/1
Közreműködik és vezényel: Várdai István (cselló)

Műsor:
Haydn: D-dúr csellóverseny, Hob. VIIb:2
Haydn: C-dúr csellóverseny, Hob. VIIb:1
****
Beethoven: 3., Esz-dúr („Eroica”) szimfónia, op. 55

Az egyik legismertebb kamarazenei együttes világklasszis művészeti vezetőjével, Várdai István csellóművésszel igazi bravúrra készül: a két Haydn-remekmű után, a koncert második felében nagyzenekarrá bővülve, Várdai vezényletével, Beethoven monumentális Eroica-szimfóniáját szólaltatják meg.

A közönség a koncert első felében tanúja lehet annak a közös gondolkodásnak és tökéletesre csiszolt együttműködésnek, amely a művészeti irányító és az együttes között 2 és fél év munkája során létrejött, és élvezheti az ebből a biztos alapból fakadó igazi zenei szárnyalást.
A szünet után pedig a nagyobb léptékű zenei építkezés friss, új elemei fokozzák az élményt.
A Zene Világnapján a Liszt Ferenc Kamarazenekar reflektorfénybe állítja, amit művészi hitvallása alapjainak tekint, a klasszikus zene örökérvényű szépségét és a fiatal művészek szakmai segítését. Zeneakadémiai évadnyitó bérleti hangversenyükön, a folytatódó Mesterjáték-projekt keretében ismét köztük ülnek az egyetem hallgatói, a mentorált, tehetséges ifjú zenésztársak.

2022. november 9. szerda, 19.30
Zeneakadémia-bérlet/2
Közreműködik: Benjamin Grosvenor (zongora)

Műsor:
Mozart: G-dúr szerenád „Egy kis éji zene”, K. 525
Mendelssohn: 1., g-moll zongoraverseny, op. 25
****
Arenszkij: 2. vonósnégyes, op. 35 – kamarazenekari előadásban

Első ránézésre kijelenthetnénk, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje abban különleges, hogy nincs benne meglepő, és ez igencsak eltér a neves zenekar utóbbi időben tapasztalt műsorszerkesztési elveitől. A koncert első fele valóban hagyományosnak mondható; két olyan közönségkedvenc művet választottak, melyeknél – pont a népszerűségük miatt – alaposan meg kell küzdeni a sikerért.

A világ leghíresebb szerenádja, a Kis éji zene után, Mendelssohn-versenymű következik. Az együttes angol vendége, Benjamin Grosvenor először lép fel Budapesten, azután, hogy a nemzetközi zenei élet legjelentősebb helyszínein már nagy sikert aratott érzékeny, kiforrott zongorajátékával.

A koncert második része viszont tartogat kuriózumot: Anton Sztyepanovics Arenszkij 1895-ös keltezésű vonósnégyesével a műfaj addig kőbevésettnek tekintett szólamkiosztási szabályát (1. hegedű, 2. hegedű, brácsa, cselló) rúgta fel, művét hegedűre, brácsára és két csellóra alkotta meg, és ezzel jelentős kritikát zúdított magára. Pedig így a gyönyörű alkotásban a szokásostól eltérő módon érvényesülnek az erővonalak. Ezen a koncerten, a kamarazenekari előadásban még inkább eltolódik a hangsúly a mélyebb regiszterek felé, hiszen az egyik csellószólamot Várdai István, az együttes világsztár művészeti vezetője, a másikat Kertész Ottó, Liszt-díjas csellóművész, a zenekar kitűnő szólamvezetője irányítja.

2022. december 4. vasárnap, 19.30
Zeneakadémia-bérlet/3
Közreműködik: Liza Ferschtman (hegedű), Pablo Barragán (klarinét)

Műsor:
Prokofjev: 1., D-dúr „Klasszikus” szimfónia, op. 25
Hartmann: Kamara-concerto klarinétra, vonósnégyesre és vonószenekarra
****
Beethoven: D-dúr hegedűverseny, op. 61

A Liszt Ferenc Kamarazenekar megfontoltan építkezik: mindig hoz valami frisset, valami érdekeset. Jó ízléssel adagol megszokottat és újat, két örökérvényű klasszikus mű közé illeszt egy itthon még kevésbe ismert, de világszerte egyre többet játszott concertót. 

Az lehet az érzése az együttes egyre gyarapodó rajongó táborának, hogy minden koncertjükön kinyílik egy ablak, ahonnan kitekinthet a közönség a nemzetközi zenei élet folyamataira, irányzataira és persze az ezekben a trendekben kulcsszerepet játszó művészekre. Holland vendég-hegedűművészük pont ilyen szenvedélyes muzsikus, aki a Hartmann-versenyműben és a Beethoven-hegedűversenyben szólójátékát irányító szereppel tetézi, így erős személyisége biztos nyomot hagy a művek zenei megfogalmazásában.

2023. január 16. hétfő, 19.30
Zeneakadémia-bérlet/4
Közreműködik: Emmanuel Pahud (fuvola)

Műsor:
Schumann: Három fantáziadarab, op. 73 – átirat vonószenekarra 
Mendelssohn: 9., C-dúr vonósszimfónia
****
Fauré: Fantázia, op. 79 (Szüts Apor átirata) 
C. Franck: A-dúr szonáta – átirat fuvolára és vonószenekarra (Richard Tognetti átirata)

Emmanuel Pahud magáénak tudhatja azt a legnagyobb szólistákra jellemző erényt, hogy nem egyszerűen eljátszik egy darabot, hanem elmeséli. A briliáns technika, a virtuozitás persze feltétele ennek, de színpadi varázsának, minden érzékszervünket lekötő erős jelenlétének a magával ragadó zenei mesemondó szerep az oka.  

Nem véletlen tehát, hogy az együttes Zeneakadémia-bérletének záró hangversenyére, amivel egyben elkezdi a megalakulásának 60. évfordulóját ünneplő kiemelt rendezvények sorát is, az utóbbi évtizedek legismertebb fuvolaművészét hívta meg.

BÉRLETVÁSÁRLÁS