Adventi koncert és adománygyűjtés december 10-én.

Idén sem maradhat el zenekarunk hagyománnyá vált adventi koncertje: a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzattal közös szervezésben, élő közvetítéssel valósul meg a Pozsonyi úti templomból december 10-én 17:00-kor.

Zenekarunk célja, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegyük a minőségi komolyzenét, és egyben a zenén keresztül segíteni azokat, akiknek kiemeltszükségük van a támogatásra. Ezért indítottuk el decemberben adománygyűjtési akciónkat a gyermekklinika Őrzők Alapítványának javára. Arra kérjük a közönséget, ha tehetik, a koncertjegyekre szánt összeggel támogassák a beteg gyerekek felépülését.

Nagybőgősünk Horváth Bence – akiben először fogalmazódott meg a felajánlás ötlete -, illetve zenekarunk hegedűművésze, Pintér Attila személyesen is megtapasztalta a gyermekklinika dolgozóinak kiemelkedő munkáját. Elmondásuk szerint minden gesztus számít, a jótettel reményt adhatunk és segíthetjük a színvonalas ellátást ebben a rendkívüli helyzetben.

Az adventi koncert repertoárjában Beethoven, Grieg, Bach, Járdányi, Dvorák, Csajkovszkij, Bitten és Handel művei kapnak szerepet.

Az előadás 17 órai kezdéssel elérhető lesz mindenki számára honlapunkon, illetve közösségi média felületeinken (Facebook, Youtube). Az Őrzők Alapítványnak a felajánlásukat pedig a OTP 11709002-20065829 bankszámlaszámon tehetik meg, amelyet ezúton is köszönünk.

Beethoven: Cavatina, op. 130
Grieg: Holberg szvit – Air
Bach: D-dúr szvit, BWV 1068 – Air
Járdányi: Szimfonietta – Andante és Scherzo
Dvořák: E-dúr vonósszerenád, op. 22 – Scherzo és Larghetto
Csajkovszkij: Andante cantabile
Britten: Simple Symphony
Händel: B-dúr concerto grosso, HWV 325

Beethoven: Cavatina a B-dúr vonósnégyesből, op. 130
A Cavatina Beethoven B-dúr vonósnégyesének ötödik tétele. A teljes darab hat tételből áll, a kvartett irodalom óriásai közé tartozik. A zeneszerző halála előtti utolsó években,1825-26 folyamán készült, többszöri átdolgozással. A kor-és fültanú Karl Holz tanúsága szerint az ötödik tétel Beethoven egyik kedvenc szerzeménye volt: „…ha csak felidézem magamban, könnyezni kezdek”.

Grieg: Holberg szvit – Air
Grieg 1884-ben kelt Holberg-szvitje eredetileg zongorára készült, de egy évvel később a szerző maga írta át vonós zenekarra. A mű prelúdiumból és Holberg idején, a barokk korban ismert táncok sorozatából áll.  Grieg a dán-norvég filozófus-költő, Ludvig Holberg születésének 200. évfordulója alkalmából

Bach: D-dúr szvit, BWV 1068 – Air
Johann Sebastian Bach D-dúr szvitjének legnépszerűbb, önállóan gyakran játszott tétele az Air hangzik el a koncerten. A lassú, lírai és méltóságteljes muzsika igazi adventi hangulatot teremt. Járdányi: Szimfonietta – Andante 3. Scherzo

Csajkovszkij: Andante cantabile
Az Andante Cantabile is átdolgozás. Csajkovszkij op.11-es D-dúr vonósnégyesének második, lassú tételét szintén az alkotó dolgozta át csellóra és vonószenekarra. Az érzelmes melódia alapja egy „közszájon forgó” orosz népdal volt.

Britten: Simple Symphony
Az Egyszerű szimfóniát (op. 4) 1933 decembere és 1934 februárja között komponálta Benjamin Britten a szülővárosában, a kelet-angliai Lowestoft-ban. A zeneszerző olyan egyszerű témákat dolgozott fel, amelyeket tinédzser korában zongorára írt. Az 1934-ben Norwichban bemutatott darab izgalmas, virtuóz megszólaltatást igénylő alkotásként vált népszerűvé a koncertéletben.

Händel: B-dúr concerto grosso, HWV 325
Händel ifjúkorában Itáliában ismerte meg a Corelli, Vivaldi, Geminiani által magas színvonalon kimunkált műformát. Később, már angliai tartózkodása idején 1739-40 táján írta a 12 részes concerto grosso sorozatát, amelynek hetedik darabja az öt tételes B-dúr concerto. A ciklust a műfaj egyik kimagasló teljesítményeként tartják számon.