Hat évtizede a klasszikus zenei élet élmezőnyében – nem könnyű feladat megtartani ezt a pozíciót, de művészi terület ide vagy oda, a recept cseppet sem különbözik a márkás termékekétől: az elért hírnevet és a tradíciókat a legnagyobb alázattal őrizni, közben állandóan figyelemmel kísérni a változásokat, az újirányzatokat. A hagyományőrzés és a nyitottság legjobb vegyítésének pedig legfontosabb eszköze az a kimagasló szakmai színvonal, amit zenekarunk képvisel.

Tfirst Péter, zenekarunk koncertmestere az évnyitó zenekari próbán foglalta össze az ünnepi év legfontosabb eseményeit, terveit, a Várdai István világhírű csellóművész-művészeti vezetővel közösen összeállított éves programot:

2023-ban nagyon komoly feladatok és megmérettetések előtt állunk, nehéz, de szép évre számítunk. Egyre gyarapodó zeneszerető táborunknak itthon, és reméljük, végre ismét Európában és Amerikában is megmutathatjuk a klasszikus zene szépségén túl azt az egyéni hangzásvilágot, érzékeny és kifinomult hangszeres játékot, amiért úgy véljük, érdemes a mi koncertjeinket választani a gazdag kínálatból.
Az első negyedévben a fővárosra koncentrálunk, ha jól számoltam, 8 koncertet adunk a legrangosabb helyszíneken, repertoárunk minden szegmenséből válogatva. Január 16-i első szereplésünkre a világ legismertebb fuvolaművészével és számunkra egyik legkedvesebb szólista partnerünkkel, Emmanuel Pahud-vel készülünk. A Zeneakadémia Nagytermében Schumann-, Mendelssohn- és César Franck-művek csendülnek fel, köztük ismét olyan is, amelyet vonószenekari átdolgozásban először hallhat a budapesti közönség. Nem telik el egy egész hét sem az újabb koncertig, 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Karmelita-koncertsorozat vendégei leszünk a Budai Várban. Weiner-, Erkel-, Mendelssohn- és Hubay-remekeket adunk elő, Pusker Júlia hegedűszólójával.

Aztán újra visszatérünk a Zeneakadémiára, február 4-én az LFKZ60-bérletünk első hangversenye nemzetközi mércével is kimagasló produkció lesz. Vendégünk, Amihai Grosz éppúgy a Berlini Filharmonikusok kiemelt szólistája, mint Pahud. A budapesti koncert előtt Amihai Tokióban, a Suntory Hallban vendégeskedik, ahol épp Bartók Brácsaversenyét játssza a NHK Zenekarral. Jubileumi összeállításunkban velünk többek közt Martinu Rapszódia-concertóját adja elő, megelőzve Berlint, ahol csak később hangzik el a remekmű.

Februárban még – hagyományainkhoz híven – részt veszünk a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tehetségnapján is, két közös hangversennyel is hozzájárulunk a fiatalok szárnybontogatásához. A hónap végén pedig az ősszel betegség miatt elmaradt műsorunkat pótoljuk, 24-én a Budapest Music Centerben mutatjuk be Zenei utazás három földrészen át című programunkat, melybe a legfrissebb, közönségkedvenc újdonságokat válogattuk össze.

Így érünk el a tavasz legkiemelkedőbb eseményéhez, születésnapi szenzációnkhoz. A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben március 13-án kezdjük meg igazán az ünneplést. Izgalmasan indul majd programunk: Max Richter német származású brit zeneszerző ötletét, hogy Vivaldi Négy évszakát a 21. század zenei eszközeivel átfogalmazza, és így adjon új, izgalmas értelmezést a barokk alkotásnak, a világon mindenütt leesett állal fogadták. Mi ráadásul, felidézve korábbi sikeres együttműködésünket, a Győri Balett művészeit is meghívtuk, közös előadásunkban a hangzás, a fények és a tánc ráerősítésével, reményeink szerint még elementárisabb hatást vált ki. A szünet után „magunkra maradunk” a színpadon, és az egyik legkeményebb technika kihívások elé állító, kimagasló művészi kvalitást igénylő Beethoven-vonósnégyest vonószenekari előadásban szólaltatjuk meg. Az utolsó darabbal is a bécsi klasszika csillogó zenei világából köszöntjük évtizedek óta hűséges közönségünket. Az ünneplésből nem marad ki kiváló művészeti vezetőnk, Várdai István sem; a Kraft-csellóverseny világához illő, intenzív és szuggesztív előadáshoz jobb partnert el se  tudnék képzelni.

Március 25-én zárjuk az első negyedévi budapesti gazdag sorozatot, Bartók születésnapját a Bartók Rádióval együtt nyilvános, élő koncertközvetítéssel ünnepeljük.

Ezt követően egy rövidebb spanyol turné következik, majd április 6-án a közép-európai zenei élet fellegvárában, a bécsi Musikvereinban lépünk fel

Áprilisi LFKZ60-koncertünkre ismét világsztár érkezik, Martin Fröst klarinétművész személyében, a Zeneakadémián hangulatos, romantikus műsorral várjuk a közönséget. A sorozat záró koncertjén, májusban Bogdan Volkov (ének) és Alexander Sitkovetsky (hegedű) lesz a vendégünk, együtt tisztelgünk Dubrovay László, Britten és Csajkovszkij zenei nagysága előtt.

A nyári, kora őszi nemzetközi fesztiválprogramunk rendkívül mozgalmasnak ígérkezik: először Portugáliába, után a Várnai Fesztiválra készülünk, majd a Koblenzi Fesztivál vendégei leszünk. Szeptember elején az Enescu Fesztiválra utazunk, aztán németországi fellépésekre készülünk.

Októberi terveinkben olaszországi és dél-amerikai hangversenyek szerepelnek, onnan hazatérve, október 25-én, a már-már hagyományossá váló zeneakadémiai dátumon, a megszokott módon Várdai Istvánnal nyitjuk új, budapesti hangversenyévadunkat.

A kiemelt események mellett országszerte folytatódik Koncert az iskolában sorozatunk, tervezzük a decemberi nagysikerű Pendüljünk egy húron! családi programunk ismétlését is, illetve készülünk új előadással is a Bábozd Zöldre Egyesülettel.

Mottónk változatlan: A zene öröm veled.

KONCERTNAPTÁR