Bach, Mozart darabjai és egy különleges kamarazenekari átirat a repertoáron

A felvétel itt érhető el
Nézd meg az átiratokról  kisfilmünket, melyben Várdai István művészeti vezető és Tfirst Péter árulja le, miért is fontosak a zenei élet és a zenekar fejlődése szempontjából ezek az "új" művek.

A koncertől még itt is olvashatsz:
A kimagasló zongoratehetség, Fejérvári Zoltán közreműködésével adott zenekarunk ingyenes online koncertet március 31-én. A húsvéti időszak különösen intenzív befelé fordulást, lelkiséget áraszt, amit most még inkább elmélyít a járvány áldozataiért érzett fájdalmunk. A zenehallgatás lehet az egyik gyógyír, ne szégyelljük sem a könnyeket, sem a reménykedő és bizakodó vágyat, amire az ünnep sarkall minket. 

Szólistánk számos nemzetközi verseny díjazottja, a hazai és nemzetközi hangversenytermek kedvelt előadója. A koncerten a Mozart- és Bach-darabok mellett egy év után újra elhangzott a Kreutzer-szonáta átirata is. 

Az „átöltöztetős” játék, amit együttesünk újabban intenzíven és elhivatottsággal űz, most is kulcsszerepet kap: Bach-muzsika csendül fel mozarti átalakításban vonósokkal, majd Beethoven-szonáta változik át egész más műfajjá a zenekari tolmácsolásban. A két átirat között pedig Fejérvári Zoltán érzékeny játéka teszi a Bach-zongoraversenyt újra felfedezhető csodává.
Törekvésünk, hogy az új művészeti koncepciónknak megfelelően repertoárunkat folyamatosan bővítsük korábban nem játszott művekkel vagy új átiratok készítésével. „Szeretnénk a klasszikus zenei világ trendalkotójává válni, ezért fontos, hogy olyan produkciókkal rukkoljunk elő, amelyek újszerűek, innovatívak. Olyan darabokat szeretnénk játszani, amelyeket előttünk még senki. Az átiratainkkal nem csak a Liszt Ferenc Kamarazenekar repertoárja, hanem a nemzetközi kamarazenekari repertoár is bővülhet” – mondta el Várdai István, művészeti igazgatónk.

A tavaly bemutatott - Tfirst Zoltán, korábbi zenekari tagunk vonószenekari átiratában elkészült - Kreutzer-szonáta után idén újabb Beethoven-átirattal álltunk színpadra, legutóbbi koncertünkön hangzott el először a világhírű hegedűművész, Ilya Gringolts Beethoven Diabelli-variációk kamarazenekari átirata.

„Rendkívüli öröm számunkra, amikor új darabokat vihetünk színpadra. Ám hosszú távon nem elég, hogy új átiratok készülnek, műsoron is kell őket tartani ahhoz, hogy később széles körben beépülhessenek a kamarazenekari repertoárokba” – mondta el Tfirst Péter, koncertmesterünk. Először a nagy bécsi klasszikusok műveit tervezzük színpadra vinni, majd szeretnénk nyitni a romantikus szerzők, valamint a 20. századi és a kortárs zene felé. Fontos, hogy minél több magyar és külföldi kortárs zeneszerzővel tudjunk együttműködni, és valami újat, egyedit hozzunk létre közösen” – tette hozzá a művész.