Zenekarunk kiemelt missziójának tekinti a fiatalok kultúra és zene iránti fogékonyságának erősítését és a komolyzene minél szélesebb közönséghez való eljuttatását. Ennek érdekében különleges programot hirdettünk meg Koncert az iskolában néven, amely keretében a 2022/23-as tanév első félévében tíz különböző budapesti tanintézménybe látogatunk el, interaktív koncertekkel népszerűsítve a komolyzenei alkotásokat és azok történetét a diákok körében.

A Koncert az iskolában program keretein belül – amelynek első koncertje október 11-én lesz – igazi interaktív élményre számíthatnak a fiatalok. Az általános- és középiskolásoknak szóló koncertprogram összeállításánál ugyanis fontos szerepet kapott a zeneművek történeti hátterének ismertetése is, illetve az, hogy a gyerekeket játékos aktivitások segítségével vonjuk be az előadásba. Mivel a diákok maguk is a koncert szerves részévé válnak, sokkal közelebbről ismerhetik meg a klasszikus zenét és az elhangzó műveket. Minden iskolában az adott korcsoport igényeinek megfelelően, az intézmény ének- és szaktanáraival egyeztetve, a tananyaghoz igazítva épülnek fel a műsorok. Emellett természetesen az egyes intézmények különböző korcsoportjaihoz is alakítjuk a műsort, így minden diák életkorának megfelelő koncertélményt kap.

A koncert műsorában elhangzik majd többek között Purcell Abdelazer szvit 3. tétele, Sosztakovics Keringője, Bartók Román népi táncok című darabja, Csajkovszkij Keringő a vonósszerenádból műve, Widmann 180 Beats per Minute darabja és Brahms Magyar táncok című műve.

„A Liszt Ferenc Kamarazenekar mindig is nagyon fontosnak tartotta a klasszikus zene megszerettetését minden korosztállyal. Miközben a közönségünk jelentős része az idősebb korosztályból tevődik össze, szeretnénk, ha a felnövekvő generációk is megismernék a klasszikus zenei műveket, az általuk átélhető élményeket, hogy a későbbiekben rendszeres koncertlátogatóvá válhassanak. A Koncert az iskolában programmal elvisszük nekik mindazt, amit egy koncerten átélhetnek és igyekszünk nekik megmutatni a klasszikus zene értékeit, valamint izgalmait interaktív, játékos formában” – emelte ki Várdai István, zenekarunk művészeti igazgatója.

A koncerteken készült képek ITT tekinthetők meg.