A Diabelli-variációk kamarazenekari átiratát mi mutatjuk be először, a világhírű orosz származású hegedűművésszel közösen

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az átiratomat egy olyan elismert és különleges zenei minőséget képviselő zenekarral adhatom elő első alkalommal, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Izgatottan várom az előadást, bízva abban, hogy az interpretáció sok nézőnek örömet okoz majd az online térben is” – mondja Ilya Gringolts a szerdai koncert kapcsán.

A fotók a próbákon készültek, az Óbudai Társasörben

Ismét világhírű szólistát látunk vendégül: március 10-én napjaink egyik legkeresettebb zenészével, az orosz származású Ilya Gringolts-cal lépünk fel a Budapest Music Centerben. A koncert Gringolts Beethoven Diabelli-varációihoz írt friss kamarazenekari átiratának ősbemutatója lesz, az előadás a nemzetközi koncertkínálatban is igazi ritkaság. A „virtuóz és érzékeny”, „megalkuvást nem ismerő”, „folyamatosan új zenei kihívásokat kereső” művész nem csak szólistaként, hanem az ősbemutató elhangzásakor koncertmesteri szerepben is segíti együttesünket.

Ilya Gringolts a Diabelli-variációkat kedvenc darabjának nevezte, így nem véletlen hatalmas vállalkozása, mely lehetővé teszi, hogy vonószenekari előadásban is megszólalhasson a mű. Az új átirat a mai koncerten ősbemutatóként csendül fel.

És nem véletlen az sem, hogy a mű bemutatását a Liszt Ferenc Kamarazenekar vállalta el. Beleillik együttesünk vonószenekari repertoár bővítését célzó terveibe a. A tavalyi Kreutzer-szonáta „bemutató” után most újabb „beethoveni alkotással” gazdagodtunk.
 

Az ősbemutató a koncert második részében hangzik el, de az első rész is izgalmasan kezdődik: 21. századi darabbal indítunk, és ne ijedjenek meg a kortárs jelzőtől! Pavel Fischer cseh zeneszerző vonósnégyese zenekari változatban napjaink pillanatnyi érzéseire tökéletesen reflektáló mű, amit élvezni, érteni fognak. Többek között azért is, mert a zeneszerző olyan zenei motívumokkal dolgozott, amelyek a magyar népzene világától sem állnak távol.

Ezután Leclair g-moll hegedűversenye következik, Ilya Gringolts szólójával. Bár szomorúan vesszük tudomásul, hogy ismét közönség nélküli koncerten kell szerepelnünk, mégis hadd hívjuk fel figyelmüket ennek egyik előnyére: testközelből (kamera közelből) figyelhetik Ilya játékát az ex Prové nevet viselő csodálatos Stradivarin.

Fotók: Kőhidai Szabolcs