2021 májusában a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hosszú távú, a komolyzenei oktatást támogató együttműködési megállapodás írt alá.

Zenekarunk közel 60 éves fennállása során mindig kiemelt feladatának tekintette a tehetséggondozást és az utánpótlás-nevelést, így a megújult művészeti koncepcióban is fontos szerepet kapott a fiatal tehetségek támogatása. Együttesünk és a Zeneakadémia között az évek során erős kapocs alakult ki: a zenekar alapító tagjai a Zeneakadémia egykori növendékei közül kerültek ki, és jelenleg is több olyan zenész játszik a zenekarban, aki tanít az intézményben. Az együttműködés keretében a Zeneakadémia hallgatóinak lehetőségük nyílik közösen fellépni zenekarunkkal, egy színpadon állhatnak szakmai kiválóságokkal, sőt akár külföldi turnékon is tapasztalatot szerezhetnek. 

A Mesterjáték projektben való részvételre a hallgatók 2021 augusztusában pályázhattak. A közel 60 jelentkező közül a szeptemberi meghallgatás után választottuk ki a zenészeket. Nagy hangsúly esett annak megfogalmazására, hogy ebben a folyamatban a zenekari művésszé válás a kulcsszó. Várdai István, az együttes művészeti vezetője így foglalta össze a terveket: „Örülünk, hogy létrejöhetett a Zeneakadémiával közös együttműködés, amelyre úgy gondolunk, mint a hazai klasszikus zeneoktatás kiegészítő elemére. Szeretnénk a későbbi évtizedek meghatározó művészeit gyakorlati tudással felvértezni. A program az együttes repertoárjára is hatással lesz, hiszen olyan művekkel kell készülnünk, amelyek teret adnak a fiatal művészek bevonására.”    

A program első éve lassan lezárul, büszkék vagyunk arra, hogy a 2021/22-es évad során összesen 25 hallgatónak biztosíthattunk lehetőséget a programba történő bekapcsolódásra, 9 koncerten játszhattak együtt világhírű zenészekkel és a zenekar májusi spanyolországi és júliusi németországi turnéján is részt vehetnek.

2022 májusában újból meghirdetjük a programot, reméljük, hogy a következő évadban is sok új ifjú tehetségnek biztosíthatunk fellépési lehetőséget.