Az egyes koncertek időpontja, helyszíne és műsora:

2023. február 4. szombat, 19.30, Zeneakadémia

LFKZ60-bérlet/1 - Engesztelő ima

Közreműködik: Amihai Grosz (brácsa)

Műsor:

Christopher Cerrone: High Windows – magyarországi bemutató

Martinu: Rapszódiakoncert brácsára és zenekarra

****

Bruch: Kol Nidrei

R. Strauss: Metamorfózisok

Megrendülten állunk az emberiség nagy bűnei előtt, értetlenül az egyén gonosz tettei előtt, és mégis újra és újra erőt merítünk a feloldozásból, a megbocsátásból, a hitből. Talán nem vagyunk messze az igazságtól, ha ezt tekintjük a legszebb művészeti alkotások ihlető alapgondolatának. A 60 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar értő érzékenységgel és rendkívül izgalmas műválasztással próbálja gyógyítani a sebeket, neves vendégükben, a Berlini Filharmonikusok szóló-brácsaművészében ebben igazán megfelelő partnert találtak.

JEGYVÁSÁRLÁS

2023. március 13. hétfő, 19.30, Müpa

LFKZ60-bérlet/2 - A zene öröm veled

Közreműködik: Győri Balett, Sayaka Shoji (hegedű), Várdai István (cselló)

Műsor:

Vivaldi - Max Richter: A négy évszak

****

Beethoven: F-dúr vonósnégyes, op. 135 - vonószenekari előadásban

A. Kraft: C-dúr csellóverseny , op. 4

A Liszt Ferenc Kamarazenekar ünnepi koncertjének műsora bemutatja mindazokat az erényeket és képességeket, amelyek miatt úgy érzékeljük,  új virágkorukat élik. A zenekar nagyszerű koncertjeit immár a klasszikus zenekedvelők több nemzedéke őrzi emlékezetében. Fennállása 60 éve alatt az együttes neve a nemzetközi és a hazai zenei élet legnagyobb képviselőiével fonódott össze, összecsiszolt, egyedi hangzásvilága miatt a kamarazenei formációk élvonalába tartozik.Nagy felütéssel indul az este, olyan szenzáció az első darab, amit a világon mindenütt – ha szabad így fogalmaznunk – leesett állal fogadtak. Max Richter az egyik legismertebb zeneművet, Vivaldi Négy évszakát a 21. század zenei eszközeivel fogalmazta át, ezzel egy új, izgalmas értelmezést adott a barokk alkotásnak. A Liszt Ferenc Kamarazenekar a produkcióhoz a Győri Balett táncművészeit hívta meg, közös előadásukban a hangzás a képi és mozgás világ ráerősítésével még elementárisabb hatást vált ki. A szünet után az együttes bátran meri vállalni azt a kontrasztot is, hogy „magára marad” a színpadon, és az egyik legnehezebb technikai kihívások elé állító, kimagasló művészi kvalitást igénylő Beethoven-vonósnégyest vonószenekari előadásban szólaltatja meg. Zárásként is a bécsi klasszika csillogó zenei világából köszönti a zenekar évtizedek óta hűséges közönségét és a zenekedvelők új generációját. Az ünneplésből nem marad ki a világhírű művészeti vezető, Várdai István sem, a Kraft-csellóverseny világához illő, intenzív és szuggesztív előadáshoz jobb partnert nehezen tudunk elképzelni.

JEGYVÁSÁRLÁS

2023. április 23. vasárnap, 19.30, Zeneakadémia

LFKZ 60-bérlet/3 - Romantikus hangulatban

Közreműködik és vezényel: Martin Fröst (klarinét)

Műsor:

Boccherini: Éjjeli őrjárat Madridban

Weber: f-moll klarinétverseny, op. 73

****

Mendelssohn: 4., A-dúr („Olasz”) szimfónia, op. 90

Martin Fröst napjaink zenei életében a klarinétművészek között olyan magaslaton áll, mint amilyen csúcsként a fuvolisták közül Emmanuel Pahud-re tekintünk. 

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 2023-ban ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját, és ebből az alkalomból a jubileumi évben – a budapesti közönség nagy örömére – mindkét világsztárt vendégül látja Budapesten.Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Fröst kimagasló tehetsége mellett rendkívüli művészi kisugárzással bír, ez az adottsága segíti zenekari irányító szerepében is, gyakran vezényli „saját” együttesét, a Svéd Kamarazenekart. A zeneakadémiai koncerten az új virágkorát élő Liszt Ferenc Kamarazenekart a Weber-versenymű előadásakor szólistaként vezeti, majd a hangverseny második felében karmesterként lép a pódiumra. Az Olasz-szimfónia megszólaltatásához a Mesterjáték elnevezésű szakmai programban résztvevő fiatal akadémisták csatlakozásával alakul ki a nagyzenekar.

JEGYVÁSÁRLÁS

2023. május 19. péntek, 19.30, Zeneakadémia

LFKZ60-bérlet/4 – Fordulók

Közreműködik: Bogdan Volkov (ének)

Vendég-koncertmester és közreműködik: Alexander Sitkovetsky (hegedű)

Műsor:

Dubrovay László: Vonósszimfónia

Britten: Les Illuminations (Villanások), op. 18

****

Csajkovszkij: Emlék egy kedves helyről (Souvenir d’un lieu cher), op. 42

Britten: Variációk egy Frank Bridge-témára, op. 10

Kedves pillanat, ha ünnepelt köszönthet ünnepeltet, és a következő évtizedbe fordulva egymásnak adhatják át jókívánságaikat. 

Így tesz a 60 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar, amikor a szintén kerek születésnaphoz érkező Dubrovay László kortárs zeneszerzőnket egyik legsikeresebb alkotása műsorra tűzésével lepi meg.

A hangverseny további része is tisztelgés a zenei nagyság előtt, Benjamin Britten születésének 110., Csajkovszkij halálának 130. évfordulója alkalmat ad az ismert remekművek mellett ritkábban hallható darab bemutatására is. Az ünnepi eseményhez illő a meghívott vendégek névsora is: Bogdan Volkov tenor énekművész sokak kedvence kitűnő opera szerepalakításai miatt, most más műfaji területen, a Britten-dalciklusban csodálhatjuk meg tehetségét. Csajkovszkij dicsőítésének fényét Alexander Sitkovetsky hegedűművész szólója emeli, aki emellett a Britten-művekben vendég-koncertmesterként is közreműködik.

JEGYVÁSÁRLÁS