Az örökérvényű, korokon és határokon átívelő, szüntelenül inspirációs forrásként szolgáló zsenialitás éppannyira ott van Kocsis Zoltán művészetében, mint Bartók Béla munkasságában, kézenfekvő volt számunkra, egy Bartók-darabbal tisztelegjünk az emléke előtt. A Divertimento a zenekar signage darabja, amelynek első ütemei köszönnek vissza az arculatunkban is. A zeneválasztásunk tehát szimbolikus gesztus: a zenekar a maga egészében fejet hajt Kocsis nagysága előtt” – mondta Várdai István művészeti igazgató.

A zongoraművész-karmester művészi munkájában, repertoárjában egyébként Bartók alkotásai kiemelt szerepet kaptak, „Bartók Új Sorozata” néven készített Bartók-összkiadása például egyértelmű művészi iránymutatás a zeneszerző értelmezésében a jövő generációinak; nem véletlenül nevezte Vásáry Tamás, a „Nemzet Művésze” címmel kitüntett, Kossuth-díjas zongaraművészünk Kocsist „Bartók földi helytartójának”.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar nem először tiszteleg az idén öt éve elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, munkássága előtt: 2017-ben a Hungaroton gondozásában megjelent, a Kocsis-életmű bemutatását célzó Tribute nevű kétlemezes kiadványban több zenekari felvétel is megjelenik.

A koncert, Várdai István bevezető gondolataival június 30-ig ingyenesen megtekinthető  A Magyar Klasszikus Zene Napja rendezvénysorozat HIVATALOS HONLAPJÁN.