Új művészeti koncepciónknak megfelelően zenekarunk törekszik arra, hogy repertoárunkat folyamatosan frissítsük korábban nem játszott művekkel vagy új átiratok készítésével.

Zenekarunk ez idáig három átiratot mutatott be hivatalosan: tavaly februárban Tfirst Zoltán, korábbi zenekari tagunk vonószenekari átiratában elkészült Beethoven Kreutzer-szonátáját, októberben Bach g-moll gambaszonátáját vittük színpadra szintén Tfirst Zoltán átiratában; idén márciusban pedig először hangzott el koncertünkön a világhírű hegedűművész, Ilya Gringolts Beethoven Diabelli-variációk kamarazenekari átirata. Az említett darabok mellett, közönségünk egy negyedik átirattal is találkozhatott image filmünkben, amelyben Bach Chaconne című művének kamarazenekari változata hallható. A Kreutzer-szonáta átirata március 31-i koncerten több mint egy év után újra előadásra került.  Meghallgatható itt!

„Nem próbálunk reprodukálni valamit, nem próbáljuk lemásolni az eredetit, ezáltal a zenész egy teljesen új szemszögből látja azt a darabot, és az abban betöltendő szerepét” – mondja erről az alábbi, az átiratoknak a művészeti koncepcióban betöltött szerepéről készített videóban művészeti igazgatónk, Várdai István. A videóban megszólal még Tfirst Péter koncertmester is, aki a Kreutzer-szonáta átiratának keletkezéséről oszt meg értékes részleteket.