A hazai és a nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb versenyét, a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt az idei évben szeptember 12. és 19. között rendezték meg a Zeneakadémián. A versenyen olyan külföldi világsztárokat köszönthettünk a zsűritagok között, mint Olga Kern, Wu Ying, Boaz Sharon, Olli Mustonen, Cyprien Katsaris, Magyarországot pedig három kivételes művész, Balázs János, Farkas Gábor és Vásáry Tamás képviselte.

Az eseménysorozat immár 15. alkalommal segíti a magyar és a külföldi tehetségek felkarolását és a szakmai pályafutásuk elindítását. Az idei évben is a világ minden tájáról érkeztek hazánkba ifjú művészek a zongoraversenyre, 72 jelentkező közül 22 fiatal mutatkozott be a közönség előtt.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar a 15. Liszt Ferenc Zongoraverseny versenyzői számára különdíjként fellépési lehetőséget ajánlott fel, amit Kevin Chen nyert el.  A zenekar hosszútávú stratégiájában nagyon fontos szerepet kap az utánpótlás-nevelés, a fiatalok oktatása, rendszeresen biztosít fellépési lehetőséget ifjú zenészeknek.

Kevin Chen a legfiatalabb indulóként a verseny 30 ezer eurós fődíját is elnyerte. Kevin mindössze hét éves volt, amikor megkapta a Kanadai Zenei Verseny első díját, ötévesen már kottát olvasott, hatévesen pedig elkezdett zenét szerezni, azóta több, mint 100 zeneművet írt, köztük négy teljes szimfóniát és egy zongoraversenyt.

A második helyen az olasz Giovanni Bertolazzi végzett, míg a harmadik a magyar Kovács Gergely lett, aki a döntő után leadott szavazatok alapján a közönségdíjat is hazavihette.

Kevin Chen (Fotó: Filharmónia Magyarország // Horváth Gábor)